środa, 29 października 2014

23. fit lunch - pieczone jabłko


Dziś zapraszam was do kuchni.
Staram się urozmaicać swoje posiłki, wymyślać co chwila coś nowego.. i oto mój kuchenny eksperyment! Powiem szczerze, że jak jabłka siedziały już w piekarniku, to po mieszkaniu rozszedł się obłędny zapach cynamonu. także.. boże narodzenie mode on.

Robiłam dwie wersje jabłek: z twarożkiem, jabłkiem i żurawiną oraz z twarożkiem, jabłkiem i płatkami owsianymi. Obie wersje mają w sobie miód i cynamon.

składniki (jedna porcja):
średnie jabłko
40g półtłustego sera twarogowego
łyżka miodu naturalnego
cynamon

wersja z żurawiną: 
łyżka suszonej żurawiny

wersja z płatkami owsianymi:
łyżka płatków owsianych

Jabłka przekroiłam na pół i wydrążyłam. Do twarogu dodaję miód, cząstki miąższu jabłka, żurawinę/płatki owsiane i cynamon, wszystko dokładnie mieszam. Jabłka nadziewam przygotowaną mieszanką, posypuję cynamonem i zapiekam (20/30 minut, 180*C).

Jedna porcja pieczonego jabłka to około 180 kcal i uwaga - aż 8g białka!



2 komentarze:

  1. mmmm, pyszności :) . Może zrobię sobie jakiś cheat day :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym wypadku nie trzeba robić cheat daya - takie jabłko to samo zdrowie!

      Usuń